Fordítástudomány

A Fordítástudomány magyar nyelvű, lektorált tudományos folyóirat, amelyet az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke indított 1999-ben. A folyóirat évente kétszer jelenik meg, alcíme: Tanulmányok az írásbeli és szóbeli nyelvi közvetítés elmélete, gyakorlata és oktatása témaköréből.
A Fordítástudomány célja, hogy magyar nyelvű szakmai fórumot teremtsen egy dinamikusan fejlődő, új interdiszciplináris tudományos kutatási terület művelői számára. A folyóirat a fordítástudományt a lehető legtágabban értelmezi. Helyet kap benne a fordítói és tolmácsolási gyakorlat bármely válfajának rendszerező és elméleti megközelítése. Az általános fordításelméleti tanulmányokon kívül nagy teret szentel a leíró fordításkutatásnak, a párhuzamos korpuszokon alapuló empirikus vizsgálatoknak, a fordítás és tolmácsolás oktatásának. Rendszeresen közöl műhelytanulmányokat, fordításkritikát. Figyelemmel kíséri a fordítástudományi, valamint a fordítástudományhoz kapcsolódó publikációkat, ezekről hosszabb elemző kritikákat közöl a Recenziók rovatban, és rövidebb ismertetéseket a Szemle rovatban.
A folyóirat érdeklődésre tarthat számot a fordítás és tolmácsolás elméleti kérdéseivel foglalkozó szakemberek, tudományos kutatók, gyakorló fordítók és tolmácsok, irodalmárok és nyelvészek, fordító- és tolmácsképzésben részt vevő tanárok és diákok, nyelvi konzulensek és nyelvpolitikai szakértők, kiadók és szerkesztők, szótárkészítők és korpuszépítők körében.


Főszerkesztő:
Klaudy Kinga

Szerkesztőbizottság:
Dróth Júlia (Károli Gáspár Református Egyetem)
Fóris Ágota (Károli Gáspár Református Egyetem)
Heltai Pál (Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár)
Horváth Ildikó (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
Károly Krisztina (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
Robin Edina (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
Seidl-Péch Olívia (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

Kiadó: ELTE Bölcsészettudományi Kar, Nyelvi Közvetítés Intézete, Fordító- és Tolmácsképző Tanszék

ISSN 1419-7480 (nyomtatott)
ISSN 2732-1924 (online)

A folyóirat elérhetősége: https://ojs3.mtak.hu/index.php/fordtud/

Legújabb feltöltések

Többet